انجمن مهندسی علوم وصنایع غذایی دانشگاه سنا

 

یونانیان باستان صمغی به نام mastiche را که از درخت mastic تهیه می‌کردند، می‌جویدند، مردم کشورهای مختلف جهان موادی مانند آدامس را از صمغ و برگ گیاهان و علف به دست می‌آوردند و از آن موادی مانند آدامس‌های امروزی می‌ساختند.

گویا آدامس، قدمتی 5‌ هزار ساله دارد. این را دانشمندان انگلیسی چندی پیش طی حفاری‌های باستان‌شناسی کشف کرده‌اند. همین چند هفته قبل، یک دانشجوی باستان شناسی با حفاری در منطقه‌ای در غرب فنلاند، یک قطعه آدامس مربوط به 5هزار سال پیش را کشف کرد که از صمغ کاج ساخته شده است.

 

بقیه در ادامه مطلب ....



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

مقدمه :

یکی از مهمترین مشکلات و چالش های نگران کننده آینده بشر موضوع تامین احتیاجات غذایی است که ذهن مسئولین بخشهای مختلف خصوصا” صنعت ، کشاورزی و بهداشت را به خود مشغول کرده است .

از سوی دیگر آلودگی و فساد مواد غذایی نیز خود تبدیل به یک معضل جهانی شده در حالی که بالا بودن شاخص سطح سلامت افراد یک جامعه در گرو حفظ ایمنی ، بهداشت و کیفیت مواد غذایی تولیدی و عرضه شده می باشد .

 

اهمیت کنترل مواد غذایی

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه حدود  2درصداز 2/2 میلیون کودک زیر 2 سال در اثر بیماری های اسهالی جان خود را دست می دهند که علت عمده آن آلودگی غذا و آب آشامیدنی می باشد.

بقیه در ادامه مطلب....

 

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

پيشگفتار

 آئين كار فرآيند انجماد مواد غذايي و عرضه آن كه بوسيله كميسيون فني نگهداري مواد غذايي در سرد خانه زير صفر تهيه و تدوين شده و در هشتادمين كميته ملي استاندارد فرآورده‏هاي كشاورزي و غذائي مورخ 68/8/30 مورد تائيد قرار گرفته , اينك به استناد ماده يك قانون مواد الحاقي به قانون تأسيس مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذرماه 1349 به عنوان آئين كار رسمي ايران منتشر مي‏گردد .
 
بقیه مقاله در ادامه مطلب...


ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

  1. برنج با اشغال 150 میلیون هکتار و متوسط 5/3 تن در هکتار در میان مهمترین غلات جهان ردیف دوم را به خود اختصاص داده است .
  2. برنج بین عرضهای 45 درجه شمالی تا 40 درجه جنوبی بهترین رویش را دارد.
  3. برنج به جنس oryza ، قبیله oryzeae و خانواده graminae تعلق دارد.
  4. اکوسیستم های رشد برنج به سه بخش : فاریاب، زمین های مرتفع دیم و زمین های پست دیم تقسیم می شود.
  5. به ادامه مطلب بروید...


ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

مقدمه :

نان به عنوان یکی از ارکان اصلی تأمین احتیاجات غذایی انسان در طول تاریخ از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است . بشر از بدو شروع دوره کشاورزی گندم را به عنوان محصول اصلی کشاورزی کشت می کرده و هر روز سعی در تکامل این راه داشته است. وهمواره درخلال کاشت و برداشتهای متعدد اصلاح بذر و مکانیزه کردن را مد نظر داشته و خواهد داشت .

در سالهای اخیر گندم به عنوان یک ماده غذائی اصلی ارزشی بالاتر از دیگر مواد اولیه پیدا کرده است نقش نان در تغذیه تأمین انرژی و مواد غذایی منجمله ویتامین است . در چند سال اخیر مصرف نان به دلایل متعدد از جمله بالا رفتن هزینه سایر مواد غذایی افزایش قابل ملاحظه ای یافته است . بدیهی است با توجه به محدودیت منابع و عدم امکانات تأمین مواد غذایی می بایست جهت رفع نیازهای تغذیه ای مردم و بویژه اقشار کم درآمد از ساده ترین این روش جهت تأمین مواد مورد نیاز آنها استفاده کرد .

یکی از این راهها تهیه نان های مخصوص و غنی شده با پروتئین ، املاح و ویتامین ها می باشد . تهیه نان خوب نیاز به اطلاعات دقیق در شناخت آرد ، روشهای تهیه خمیر و عمل آوری آن سیستم پخت دارد . علاوه بر این بسته بندی و سر انجام نگهداری صحیح نان می تواند زمینه های لازم را جهت تقلیل ضایعات فراهم آورد و در نتیجه حرکت به طرف خود کفایی در تولید و صرفه جویی در مصرف گندم را تسهیل و در نتیجه از خروج مقادیر متنابهی ارز از کشور جلوگیری به عمل آورد .

بقیه مقاله در ادامه مطلب...

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

مقدمه:

اسـاسـا بخـش مهـمی از بسـیاری ازاقـلام غـذایی را آب تـشکـیل مـیدهـد به عـلاوه آب دارایویژگیهای خاص وکم نظیری است که شرایط و عملکرد مخصوصی را در سیستمهای غذایی بوجـود می آورد آگاهی از این ویژگـیها به خصوص در صـنایع غـذایی دارای اهمـیت بسیـار زیادی می باشـد.آب مهـمترین عـامل در کـنتـرل فسـاد میـکروبی و آـنزیمی در مـواد غـذایی است. فساد مواد غذایی سالیانها خسارات زیادی بر تولید کنندگان وارد می آورد که متاسفانه بالاترین این رقم متوجـه کشـورهای جهان سوم است که در تولیـد و کـنترل کیفی محصولات بنحو صحیح از تکنولوژی استفاده نمی کنند.

بقیه مقاله در ادامه مطلب...

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

 
بطور كلي در عمل كنسرو سازي جهت نگهداري مواد غذايي :   

 

1- عوامـل بيماري زاي احـتمالي موجود در مـواد غذايي توسط حرارت از بین رفـته و یا غیرفعال می شوند. 
2- با قوطي كردن مواد غذايي (بسته بندي ماده غذايي) از آلودگي ثانوي آنها جلوگيري می شود بطوریکه .... 
 
                         

بقیه مقاله در ادامه مطلب ....

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

نقش مواد اوليه در محصول كيك

- آرد گندم:
يكي از اجزاي مهم كيك مي باشد كه جز اصلي شكل دهنده به آن استفاده مي شود. چون كيك بايستي داراي بافت متخلخل، حفره هاي ريز با ديواره نازك و حالت اسفنجي باشد، براي ايجاد اين كيفيت نقش اصلي به عهده گلوتن يا پروتئين خاص تشكيل دهنده آرد مي باشد.

-مقدار پروتئين آرد نبايد از حد معيني بالاتر باشد زيرا باعث سفت شدن بافت كيك و افزايش مصرف روغن و شكر مي شود.
مقدار رطوبت آرد 14% میباشد. اگر رطوبت آرد بیشتر باشد در واقع باید گفت تولید کننده آب میخرد و باید هنگام تهیه خمیر آب کمتری به آرد اضافه کرد که این کار بازده را کاهش میدهد.
-همچنين استفاده از آردهاي خيلي ضعيف و كم پروتئين كيك حاصله بافت مطلوب را به دست نخواهد آورد كه براي رفع اين نقيصه از تخم مرغ استفاده مي شود.
در تولید کیک هر چقدر آرد سفیدتر و درصد استحصال پائین تر باشد بهتر است.
بیش از 3000 گونه گندم داریم که در 4 گروه تقسیم میشوند سخت زمستانه ، نرم زمستانه ، سخت بهاره و نرم بهاره  برای تولید کیک گندم نرم بهاره و نرم زمستانه مناسب میباشد .

بقیه در ادامه مطلب...

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی
 
اصول نگهداری مواد غذایی
 
عمر ماندگاری به مدت زمانی پس از تولید فراورده می گویندکه در صورت نگهداری در شرایط تعریف شده ،ویژگی های مطلوب حسی ،شیمیایی ،فیزیکی ویا ویژگی های میکروبی حفظ شده و درنهایت فراورده سالم و مناسب باقی میماند .
 
قرار دادن موادغذایی در یخچال برای مدت طولانی کار بسیار راحتی است اما به خاطر داشته باشید که خوراکی ها ومواد غذایی در یخچال برای همیشه تازه نمی مانند. در این بخش به شرایط و زمان نگهداری مواد مختلف در یخچال اشاره شده است....

 

بقیه مقاله در ادامه مطلب...

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی
رنگ ها
 
قرن هاست که به مواد غذايط و نوشابه ها رنگ اضافه می شود. قبل از اينکه روش توليد رنگ های مصنوعی در سال 1856 کشف گردد, از عصاره های طبيعي حيوانی, گياهی و معدنی استفاده می شد.
جاذبه مواد غذايي حاوی رنگ, اشتها را تحريک کرده و لذت خوردن غذا را افزايش می دهد. همچنين به سهولت می توان نشان داد که رنگ, اهميت زيادی در احساس عطر و طعم دارد. اگر رنگ و عطر و طعم در مواد غذايي با يکديگر هماهنگی نداشته باشند, به احتمال زياد فرد آزمايش کننده غذا, آن را بيشتر از طريق رنگ, مورد ارزيابی قرار خواهد داد تا عطر و طعم واقعی آن.
 
بقیه مقاله در ادامه مطلب ...
 
 


ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی
 
با توجه به ارزش غذایی کیک و کلوچه و با توجه به این که از نظر کالری می‌تواند تأمین کننده قسمتی از انرژی روزانه باشد و هم چنین عمومیت مصرف آن مابین اقشار مختلف و منحصر نبودن این محصول به یک گروه سنی، جایگاه بسیار خوبی را برای مصرف داراست.
 
بقیه در ادامه مطلب ...


ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

ماست در گروه لبنیات قرار دارد و گاهی مصرف آن نسبت به شیر بیشتر توصیه می شود، زیرا سیستم گوارشی بعضی افراد نسبت به قند لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارد، ولی این لاکتوز در ماست تبدیل به اسید لاکتیک می شود و دیگر حساسیت به وجود نمی آورد. از طرف دیگر، کلسیم ماست راحت تر از شیر جذب بدن می شود، چون ph ماست پایین تر است و کلسیم در آن به صورت محلول درمی آید.ماست باکتری هایی دارد که سبب افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن می شود. این باکتری ها همچنین کلسترول خون را پایین می آورند و فشار خون را تنظیم می کنند، بنابراین ماست برای کسانی که چربی و فشار خون بالا دارند، بهترین انتخاب است. همان طور که می دانید، ماست میوه ای ترکیبی از ماست و میوه است و در واقع خواص تغذیه ای هر دو گروه را دارد. میوه ها تاثیر مثبتی روی مغز انسان می گذارند. برای مثال، تاثیر مثبت میوه بر تقویت حافظه و یادگیری سریع مطالب به اثبات رسیده است.

بقیه در ادامه مطلب ....

 

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

موز یکی از قدیمی‏ترین گیاهان کشت شده در دنیا بوده و به احتمال زیاد از یک گونه وحشی مشتق شده است. در واقع موز یک گیاه شبه ‏درخت است که ارتفاع آن می تواند به  9 متر هم برسد. در کتاب‏های طب سنتی با نام‏های «موز» و «طلح» آمده است. انواع آن را به انگلیسی BANANA و PLANTAIN گویند. گیاه آن از خانواده MUSACEAE است. مشخصات: گیاه موز از گیاهان چند ساله علفی بزرگ است که شبیه درختچه و دارای ساقه‏های علفی است. برگ‏های آن بزرگ و به طول چند متر است. گل های آن مجتمع و به صورت سنبله است. میوه آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن به رنگ زرد در می آید. ترتیب باردهی آن به این شکل است که پس از هر باردهی برگ‏ها و ساقه از بین می‏روند و از قسمت زیرزمینی گیاه یک ساقه دیگری متشکل از برگ‏ها خارج می‏شود که آن هم پس از میوه دادن به نوبه خود از بین رفته و جای خود را به ساقه دیگری می‏دهد.

 

بقیه در ادامه مطلب...

 

 



ادامه مطلب...

ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

رعایت رژیم غذایی مناسب و اصلاح سبک زندگی بهترین راه برای پیشگیری از بروز مشكلات و عوارض رایج بین روزه داران است.
مسئول بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  یبوست، سوء هاضمه، افت فشارخون، سردرد، افت قند خون، گرفتگی عضلات، سوزش سردل و سنگ كلیه را از جمله عوارض روزه داری به ویژه در فصل گرما برشمرد که می توان با رعایت رژیم غذایی مناسب از بروز آن پیشگیری کرد.
دكتر زهرا اباصلتی با بیان اینکه یبوست به دلیل مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده مثل نان تهیه شده از آرد سفید ( نان لواش و نان فانتزی )، كاهش مصرف میوه و سبزی و كاهش مصرف آب ایجاد می شود، اظهار داشت : افزایش مصرف میوه و سبزی، میوه های خشك مانند آلوی خیس شده و افزایش مصرف آب و خاكشیر از راهكارهای پیشگیری و درمان یبوست هستند.

مسئول بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با بیان اینكه سوء هاضمه یكی دیگر از مشكلات روزه داران است، افزود: نفخ و احساس پری بدلیل مصرف غذاهای چرب و سرخ كردنی ،غذاهای ادویه دار و غذاهایی مانند مرغ، حبوبات، كلم و نوشابه های گاز دار ایجاد می شود.
دکتر اباصلتی  گفت: برای از بین رفتن سوء هاضمه باید غذاهای آب پز، بخار پز و نوشیدنی های سالم مانند آب، شربت های سنتی مانند عرق نعناء ، بهار نارنج و بید مشك استفاده شود.

بقیه در ادامه مطلب...

 

 





ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

 

مصرف بی رویه انواع چربی و روغن، عامل بسیاری از بیماری ها و علت مرگ انسان ها محسوب می شود اما رعایت تنوع و تعادل غذایی، مصرف روغن مایع و فعالیت بدنی منظم و مناسب می تواند این خطر را كاهش دهد.
 
به گزارش  ایرنا، در حال حاضر از هر 800 مرگ كه در كشور اتفاق می افتد 300 مورد آن مربوط به بیماری های قلبی عروقی است كه عامل بروز این بیماری با مصرف چرپی ارتباط دارد.
رژیم غذایی نامناسب و پرچرب با افزایش تری گلیسیرید و كلسترول خون موجب افزایش خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی می شود.چربی ها به صورت پوشش و لایه محافظ در اطراف برخی از اعضا و اندام های بدن نیز یافت می شود.
روغن ها و چربی ها به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم می شود. روغن حیوانی شامل پیه، دنبه، كره، روغن ماهی و روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو و كلزا است.
 

بقیه در ادامه مطلب....

 

 





ارسال توسط انجمن علمی صنایع غذایی

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد